NYHEDER

NYHEDER

freddyesilva.dk

Nobels Litteraturpris 2012

Jeg har ikke for vane, at benytte min hjemmeside og nyhedsbloggen til at beskrive andet end opdateringer vedrørende mine egne skriverier, men jeg vil gøre en undtagelse.

 

Jeg har netop været inde og læse om dette års modtager af Nobels Litteraturpris, en for mange ukendt kinesisk forfatter Mo Yan, hvis rigtige navn er Guan Moye.

Den kinesiske forfatter Mo Yan, Nobelprisvinder 2012

 

Jeg må indrømme, at jeg overhovedet ikke havde hørt om Mo Yan før han blev nævnt i medierne i forbindelse med Nobelprisen, men det har størstedelen af danskerne vist heller ikke. Hans værker er ikke engang oversat til dansk. Umiddelbart virker det til, at hans værker genremæssigt kan sammenlignes lidt med japaneren Haruki Murakamis 'fantastiske realisme'.

 

Anyway, jeg ville ikke tilføje dette indlæg for at beskrive Mo Yan, men mere fordi dette års Nobelpris i litteratur inspirerede mig til noget nyt: At læse værker, som jeg ellers aldrig ville skænke en tanke og lære 'skjulte' forfattere at kende.

 

Og hvorfor ikke?

 

Selv om Nobelprisen kan virke elitær og de nominerede til tider for 'alternative' til os almindelige dødelige, så kan man sagtens - som jeg har tænkt mig - undlade at skulle brillere med en pseudointellektuel fremlæggelse af 'de Nobelprisvindende værker, man har læst', og i stedet blot benytte lejligheden til at udvide horisonten med litteratur, man ellers slentrer forbi.

 

Jeg mener bestemt, at verden i dag har brug for at bryde dagligdagens osteklokker, der kun øger tendensen til at bevare en 'os og dem'-mentalitet i forhold til det vi er vant til og det, der falder udenfor vores regulære verdensbillede. Jeg indrømmer blankt, at jeg skulle google Mo Yan og slå ham op i Wikipedia for at lære hvad han har skrevet - og forstå hvorfra hans inspiration til hans systemkritiske romaner kommer fra ... Og hvorfor de trods kritikken er accepteret af Kinas ellers censurpræget regering.

 

Ud fra det regner jeg med at skaffe, hvad der måtte betragtes som hans hovedværk, hjem til sengebordet. I år bliver det første af forhåbentlig mange fremover, hvor jeg vil bruge Nobels Litteraturpris som inspiration til nye læseoplevelser.

Blog Stats

  • Total posts(29)
  • Total comments(4)

Forgot your password?