top of page
  • Freddy E. Silva

Når scifi-skeptikere tager springet

Maria Mortensen fra 'Mulles Bogblog' læste og anmeldte sin første science fiction roman - og fik brudt med fordommene om 'overnaturlige E.T. historier'.Som mine tidligere blogopslag har beskrevet, så borer jeg lidt i, hvorfor science fiction er så overset en genre i Danmark.


Indtil videre tyder meget på, at genren fravælges af flere årsager.


Blandt andet undgår forlag og boghandlere at udgive og sælge science fiction-bøger under deres reelle genre - og stempler dem i stedet som ’spænding’, ’thriller’ eller ’fantasy’. Derved får læserne sjældent indsigt i, at de rent faktisk har læst science fiction og måske endda kunne lide det.

Dette kan indirekte resultere i, at termen ’science fiction’ uretmæssigt sidestilles med fordomme som 'ekstremt nørdet' og en genre for 'støvede gamle mænd'.

Men hvad så, når læsere rent faktisk bryder barrieren og får læst noget, der er science fiction?

Maria Mortensen, ivrig læser og bogblogger på ’Mulles Bogblog’, havde netop en sådan oplevelse.

Maria Mortensen er blogger på 'Mulles Bogblog', der nu også anmelder scifi.

Hun fortæller, at hun normalt aldrig har været til science fiction, men alligevel indvilgede hun i, at læse og anmelde min roman Virtropolis.


Virtropolis lider desværre også under frygten for at blive overset, hvis der står ’science fiction’ på coveret, men ikke desto mindre er det science fiction. Noget mindre hardcore end eksempelvis ”Rumrejse 2001”, men mere en futuristisk thriller/spekulativ fiction, som jo i bund og grund alligevel er science fiction.

Lad os starte med at høre om det vigtigste første skridt - hvordan Maria overhovedet fik øje på og tog springet til at læse en danskudgivet science fiction roman:


"Jeg havde faktisk ikke set den, før det var en anden forfatter som sendte mig en DM på Instagram og spurgte, om jeg havde set at du manglede nogen til at anmelde din bog. Jeg var meget i tvivl - for science fiction har aldrig nogensinde sagt mig noget som helst.


Virtropolis kan bryste sig af, at have indfanget mindst ÉN læser mere til science fiction genren.

Det var bestemt ikke lige sådan en jeg ville vælge, men jeg så det som en udfordring og kunne på den måde lære nogle andre genrer at kende, end dem jeg er vant til at læse. Jeg blev virkelig overrasket over bogen og den var faktisk rigtig god, jeg kunne sagtens finde på at vælge sådan en igen - for den var spændende og fængende og gjorde mig mere nysgerrig på genren."


Hvad tænkte du, at science fiction rummede for en type historier, da du mente at genren ikke sagde dig noget?


"Jeg tænkte at det var noget med overnaturlige ting og den slags. Lidt a la ET."


Tror du, at der er mange derude, som læser science fiction uden at være klar over det? Måske fordi der står 'fantasy', 'spænding' eller andet på coveret?


"Det tror jeg faktisk at der er, men det er nok fordi at forlagene ikke vil vise det - fordi at de ikke tør sælge det, hvis der stod science fiction på omslaget."


Hvad tænker du, at der skal til for at flere læsere og eksempelvis bogbloggere tager fat i nyere science fiction-udgivelser på lige fod med andre udgivelser?


"Jeg tror, at man skal promovere/markedsføre dem som science fiction-bøger og ikke sætte et andet stempel på (som forlagene måske gør), men derimod skrive lidt om hvilke genrer de ellers ligger op ad."


Mulles Bogblog endte med at give Virtropolis 4/6 hjerter, hvilket er rigtig flot, hvis man tager udgangspunkt i, at Maria slet ikke var til genren. Derudover er det en ekstra bonus, at Virtropolis har været med til at indsluse en ny scifi læser i Danmark - en læser, som muligvis aldrig ellers havde skænket genren en tanke.


Det er jeg både stolt af - og fortrøstningsfuld ved.


Måske har science fiction alligevel en chance på det danske marked?Der er rigeligt at vælge imellem, hvis man vil læse science fiction på dansk. Undergenrer spænder vidt fra steampunk hen over space opera og til cyberpunk og futuristisk, spekulativ fiktion.

35 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page